Pronađite najpovoljniji smještaj !
Od:  
Do:  
Regija:
Gradovi:
Broj osoba:
Vrsta smještaja:
A-Apartman, AS-Studio apartman, S-Soba

Makarska Rivijera

Makarska Rivijera (Makarsko primorje) je priobalni pojas u srednjoj Dalmaciji između zaljeva Velike Vrulje na sjeverozapadu i rta Višnjice (kod Ploča) na jugoistoku.

Ovo oko 60 km dugo i oko 3 km široko područje oštro je omeđeno prema zaleđu Biokovom.

Okosnicu ovog pojasa tvori grad Makarska kao njegovo središte te niz naselja. Sjeverozapadno od Makarske su Brela, Baška Voda, Promajna, Bratuš i Krvavica. Jugoistočno su Tučepi, Podgora, Drašnice, Igrane, Živogošće, Blato, Drvenik, Zaostrog, Gradac, Brist i Podaca.

Glavna gospodarska grana u Makarskom primorju je turizam koji se ovdje značajnije javlja između dva svjetska rata.

Makarsko primorje je ekološki očuvan prostor osobitih prirodnih ljepota, bogate kulture i tradicije. Ako ste poželjeli osjetiti sve suprotnosti Dalmacije i njene najblistavije odlike, ne trebate premišljati, Makarska rivijera spremna vam je ponuditi i više od toga.

Nigdje na ovom pojasu ne možete napraviti ni koraka, a da vas ne zatekne nevjerojatno prožimanje mora, obale i planine. More koje je ovdje kažu najbistrije na Jadranu, što znači i na svijetu. Obale koje resi zlatna ogrlica plaža, porubljenim zelenilom borika, skrovitim i romantičnim uvalama u kojima se kriju gradovi i gradići Rivijere.

U moru i radi mora možete uživati u nekom od desetaka luksuznih hotela ili u intimnoj i gostoljubivoj atmosferi stotina privatnih pansiona i apartmana.

Okusi i mirisi Makarske rivijere nude se u glasovitim restoranima i konobama. Prostori za razonodu, barovi i disco-clubovi jamče izazove noći i nezaboravna poznanstva.

Makarska rivijera je prostor mnogostrukih pogodnosti koje samo čekaju da ih i vi otkrijete.

Makarska

Zemljopisnim položajem i kulturno povijesnim značenjem Makarska (14,000 stanovnika) je od svog postanka središte Makarskog primorja. Smještena je na podnožju Biokova u prirodno zaštićenoj luci, zatvorenoj s jugoistoka rtom Osejava, a sa sjeverozapada poluotokom Sveti Petar. Makarska se razvila amfiteatralno prema Biokovu, a sastoji se od starije jezgre mediteranskog tipa i novijeg dijela s hotelima, restauracijama trgovinama i dr.

Antički nalazi na poluotoku Sv. Petar, središnjem gradskom trgu i uz Donju Luku svjedoče da je današnji grad nastao na mjestu nekadašnjeg rinskog, a možda i pretpovijesnog naselja. U aktima Salonitanskog sabora od 4. svibnja 533. godine prvi put se spominje Mucurum kao mjesto na kojem je osnovana biskupija. Pod današnjim imenom Makarska se prvi put spominje 1502. godine u dokumentu fočanskog kadije Muhameda Musina.

Najvažnije gospodarske grane Makarske su poljodjelstvo, maslinarstvo, ribarstvo, prerada prehrambenih proizvoda, trgovina i naravno, turizam. Turizam ovdje ima dugogodišnju tradiciju, jer je još 1914. godine podignut prvi hotel, a 1922. osnovano Društvo za uljepšavanje grada.

Sportašima i rekreativcima su na raspolaganju brojni sportski tereni i rekviziti za sportove na kopnu i moru. U blizini poznate makarske plaže smješten je suvremeni teniski centar na kojem se održavaju važni svjetski turniri. U Makarskoj je razvijen i rekreacijsko-zdravstveni turizam, u lječilištima Biokovka i Marea, gdje se pružaju raznovrsne terapeutske usluge. Ugodna je šetnja duž luke i gradskih plaža, a spremniji na jače napore mogu se uputiti jednom od brojnih planinarskih staza na vrhove Biokova, koje privlači ugodnom svježinom, mirom i veličanstvenim vidicima. Planina je zanimljiva po perivojima, kotlinama, jamama i livadama; obliluje endemskim biljem, a bogata je i visokom divljači - Divokozama i Muflonima. Kulturno-umjetničke, zabavne i pučke priredbe sastavni su dio života Makarske, posebno u turističkoj sezoni. U srpnju i kolovozu održava se tradicionalno Makarsko kulturno ljeto, s bogatim dramskim i raznovrsnim koncertnim programom, nastupima dalmatinskih klapa, izložbama, večerima poezije i folklornim priredbama. U sklopu te manifestacije održavaju se Ribarska noć i Noć Kalelarge (noć grada).

Turist koji se opredijeli za boravak u Makarskoj imat će na izboru razne oblike turizma. Može birati između smještaja u hotelima (2,300 kreveta), kampovima (500 mjesta) ili privatnom smještaju (10,000 kreveta). U gradu ima mnoštvo restorana, konoba i drugih ugostiteljskih objekata s bogatim izborom tradicionalnih jela i pića.

Brela

Brela (1,500 stanovnika) su prvo naselje na Makarskoj rivijeri kad dolazite iz pravca Splita, udaljena oko 15 km od Makarske. Sastoje se od starijeg (Gornja Brela) i novog dijela (Donja Brela). Današnje naselje nastalo je u novije doba migracijom stanovnika iz podbiokovskih zaselaka. Župna crkva iz XIX. st. sagrađena je na mjestu starije barokne crkve; uz groblje se nalazi srednjovjekovna nekropola s osam nadgrobnih ploča urešenih reljefima (štitovi i mačevi). U crkvi se nalazi više nadgrobnih ploča iz XVIII. st.

Zahvaljujući dugim i gustim borovim šumama, lijepim plažama, bistrom moru Brela su već nekoliko desetljeća poznata kao jedno od najprivlačnijih turističkih mjesta u Dalmaciji.

Smještajna ponuda Brela vrhunske je kvalitete, pa su hoteli u Brelima često birani za najbolje u Hrvatskoj. Osim mora i sunca, Brela nude i raznovrsne mogućnosti za sport i rekreaciju.

Blue Flag Plaža "Zlatni Rat" redovito iz godine u godinu dobija priznanje "Plava zastava", nagradu koja se daje samo plažama koje zadovoljavaju najviše standarde u pogledu kvalitete mora i ostalih resursa na i u blizini plaže.

Baška Voda

Baška Voda (1,600 stanovnika) nalazi se oko 9,5 km sjeverozapadno od Makarske. Mjesto je naseljeno već u antici. Na uzvisini Gradina su tragovi naselja i kasnoantičke bizantske utvrde, Bistona. Kasnobarokna crkvica Sv. Lovre nastala je najvjerojatnije na antičkom lokalitetu. Ime Baške Vode spominje se prvi put u 18. stoljeću, kada su nakon izgona od strane Turaka ovo područje naselili stanovnici podbiokovskog zaselka Basta.

Nekad je Baška Voda bila ribarsko, težačko i trgovačko mjesto, a danas je suvremeno turističko središte koje nudi čisto more, lijepe plaže s borovom šumom i raznovrsnu turističku ponudu.

Baška Voda Uz more i sunce, kupanje i ugodne šetnje, muzeje i povijesne spomenike, Baška Voda vam nudi i zanimljive kulturno-zabavne priredbe. Vrlo su zanimljive i vjerske priredbe, posebno procesije u povodu Velike Gospe, koja prolazi kroz sva mjesta u općini (čak 15 km).
Uz raznovrsne sportsko-rekreacijske sadržaje zanimljive su i šetnje u podbiokovska sela, posebno Bast i Topiće, poznate po siru, pršutu i kruhu.

Tučepi

Tučepi (1800 stanovnika) leže 4 kilometra jugoistočno od Makarske. Nastanjeni su u antičko doba. Na groblju su otkriveni ostaci namještaja starokršćanske crkve iz 5.-6. stoljeća i nekoliko srednjovjekovnih nadgrobnih ploča. Naselje se pod današnjim imenom prvi put spominje 1434. godine. Crkva Svetog Jurja sagrađena je u prijelaznom romaničko-gotičkom stilu potkraj 13. stoljeća. U 18. stoljeću makarske obitelji Ivanišević i Lučić-Pavlović uz more grade barokne vile.
Do potresa 1962. godine većina stanovništva živjela je u zaseocima podno Biokova.

Smješteni na padinama Biokova, Tučepi su odavno birano turističko središte. Kvalitetan smještaj (hoteli i apartmani), kilometrima duge plaže, ponuda domaće hrane, prostori za zabavu, mogućnost sporta i rekreacije privlače u Tučepi velik broj stalnih gostiju te ih čine jednim od nejekskluzivnih ljetovališta na cijelom Jadranu.

Podgora

Podgora (1500 stanovnika) je naselje i luka smještena oko 9 kilometara jugoistočno od Makarske. Sastoji se od starijih zaselaka na obroncima Biokova, koja su danas slabo nastanjena, i novijeg dijela na obali mora. U selu su brojni prirodni izvori pitke vode te ljekovito slano vrelo Klokun.

Zahvaljujući svom geografskom položaju Podgora je rano naseljena. Prvi put se spominje 1571. godine kao jedno od mjesta koje pod svoju zaštitu uzima Venecija i iz tog doba postoje ostaci groblja sa ponekim očuvanim nadgrobnim spomenikom. U gornjem dijeli naselja u zaseocima Rošćićima i Marinovićima sagrađene s u 17.-18. stoljeću kule za obranu od Turaka. Od baroknog ljetnikovca obitelji Mrkušić, koji se ubraja u vodeće primjerke barokne arhitekture, ostao je sačuvan samo portal na ulazu u park hotela i zanimljiva osmerostrana kapela. Na groblju se nalaze srednjovjekovne nadgrobne ploče i spomeni književniku i političaru Mihovilu Pavlinoviću (1831.-1837. god.) rad kipara Ivana Rendića.

Duga turistička tradicija ovog mjesta ogleda se u brojnim luksuznim hotelima i privatnim apartmanima, brojnim restoranima i konobama te raznovrnim turističkim sadržajima. Rekreativcima su na raspolaganju brojni sportski tereni. Postoje škole jedrenja, ronjena, surfinga i skijanja na vodi. U turističkoj sezoni organiziraju se brojne kulturne i zabavne priredbe, gostovanja kazališta, folklornih skupina te ribarske večeri. Posebno je zanimljiva najveća fešta u Podgori, proslava Sv. Vicenca, zaštitnika mjesta.

Drašnice

Drašnice (330 stanovnika) su malo turističko i ribarsko mjesto udaljeno 12 kilometara jugoistočno od Makarske. Stanovništvo se uz turizam i ribarstvo bavi i poljodjelstvom (vinogradi, masline, smokve...).

Mjesto se prvi put u dokumentima spominje 1523. godine u isto vrijeme kao i crkva Sv. Jure koja je uništena u potresu. Danas se uz more uzdiže nova crkva Sv. Jure i nova crkva Bezgriješnog Začeća Blažene Djevice Marije sa ugrađenim baroknim elementima starije crkve. Iznad sela je gotička crkva Sv. Stjepana u kojoj je nađen rimski natpis iz 2. stoljeća.

Kraj uz more dijelom je pod borovom šumom i maslinicima, a uzduž obale nižu se lijepe šljunčane plaže. Srme ulice i stare dalmatinske kuće te prirodne ljepote koje obiluju raznolikostima čine Drašnice ugodnim kutkom za odmor

Drvenik

Drvenik Naselje i luka Drvenik (500 stanovnika) se nalazi 25 kilometara jugoistočno od Makarske i leži u dvije uvale - Gornja i Donja Vala. Stanovništvo s bavi poljodjelstvom, ribarstvom i turizmom.

Drvenik se spominje prvi put već u 13. stoljeću. U temelje lađe gotičke crkve Sv. Jurja, kasnije barokizirane, ugrađene su srednjovjekovne nadgrobne ploče. Jedan od važnijih spomenika-utvrda, opće na Makarskom primorju, je tvrđava Drvenik na glavici iznad sela, sagrađena u 17. stoljeću.

Kristalno bistro more i čisti okoliš, lijepe šumovite uvale s izvorima pitke vode te ljubazni domaćini i zdrava hrana uz razne mogućnosti aktivnog odmora i rekreacije, čine od Drvenika savršeno odredište za odmor daleko od urbanih središta.

Zaostrog

Zaostrog (300 stanovnika) je naselje i luka, udaljena 33 kilometra od Makarske i 16 kilometara od Ploča. Sastoji se od starije dijela ispod Biokova i novijeg naselja na obali. Gospodarska osnova je poljodjelstvo, ribarstvo i turizam.

Prvi put se ime Zaostrog spominje 1494. godine. Najznačajniji spomenik je Franjevački samostan koje se počeo graditi u 16., a dovršen je u 17. stoljeću. Danas se u unutrašnjosti samostana čuvaju se mnogobrojni povijesni i umjetnički predmeti.

Bistro more, bjelina pješčanih plaža, zelenilo borovih šuma i maslinika, kvalitetan smještaj, ponuda domaće hrane te ugođaj starog naselja pod brdom čine Zaostrog privlačnim turistima.